Krúdy Gyula: Karácsony hangja

Karácsonyi tárca? Egy írónál mindig karácsony van!

Krúdy Gyula esetében sem volt ez másképp. Nem mondott nemet, ha efféle felkérés érkezett. Majdnem 40 éves írói pályafutása alatt, élete 54 éve során számlálhatatlanul írta le a bűvszót: karácsony. A legkülönbözőbb műfajokban, novellában, publicisztikában, regényben, még drámai jelenetben is a szeretet ünnepéről mesél nem csak megható történeteket. A zseni talán az, aki odaül a papír (modern időkben a gép) elé, elfelejti a rendelést, és ír, ahogy jön belőle a szó.

Ez a könyvecske nem tartalmazza Krúdy Gyula minden karácsonyról írt szavát-mondatát. Tartalmazza viszont azt a hitet és szeretetet, amely minden gondolatát áthatotta, mikor mesélni kezdett a tollával. A tenger alól, a tengernyi szöveg rengetegéből most a „Karácsony hangja” szólal meg.

Csendüljön meg szívünkben az életmű ezen szelete!

A történeteket kortársunk, a rokonlelkű Lóránt János Demeter könyvünk számára készített illusztrációi teszik a mai olvasó számra teljessé.

Rendelés

Lóránt János Demeter illusztrálta Krúdy Gyula novelláskötetét

A Newjság tudósítása

Unokái minikoncertjével kezdődött az a könyvbemutató, amin Krúdy Gyula Karácsony hangja című novelláskötetét ismertették meg az olvasókkal.

Az, hogy mindez Békésszentandráson történt, az adta az apropóját, hogy a könyvet Lóránt János Demeter festőművész, Békésszentandrás díszpolgára illusztrálta.

A helyszín is rendhagyó volt, a Lóránt Művészház, ami a Hunyadi utca 15. alatt található. Mostantól. Korábban Bagi Vince gyógyszerész lakott it. A könyvbemutató céljára használt szobát igyekeztek a száz évvel ezelőtti állapotába visszaállítani.

Három éve vásárolták, nagy terveik vannak vele, de erről talán majd egy külön cikkben.

A felújítás nagyon impozánsra sikerült. Gyönyörű falfestés, eredeti csillár adta át az egy évszázaddal ezelőtti polgári Békésszentandrás miliőjét. Nem volt könnyű mestert találni, árulta el Lóránt Lujza, a festőművész lánya.

Az eseményt Lóránt János Demeter három unokájának együttese, a Verőköltő zenekar, azaz Garai Rebeka, Gressai Ferdinánd és Gressai Mánuel kezdte. A “Szabad akarat” című nyitószámot rögtön a záró dal követte, ami az “Elméletek az egyszerű szerves molekulák keletkezéséről” szólt. Művészcsalád.

Kőrösi P. József, a Noran Libro Kiadó vezetője elmondta, mintegy másfél éve járt először Lóránt János Demeter művésztanyáján. Akkor jött rá, hogy a festőművész és Krúdy Gyula világa nagyon sok ponton kapcsolódik egymáshoz. Eredetileg csak a könyv borítójára kérte fel Lóránt János Demetert, majd az idő haladtával egyre jobban megtetszett neki az ötlet, hogy az illusztrációkat is ő készítse.

Nem tartja magát árnyékban, de hajlamos az élet árnyékos oldalát észrevenni, vallotta magáról a festőművész. A tizenhat novella közül is inkább ezekre volt fogékony, de a kiadó a könyv eladásaira gondolva tudatosan nem ezeket válogatták be a végleges kollekcióba.

A kötethez 60-70 illusztrációt készített, árulta el Lóránt János Demeter. Ezeknek nemes sorsot szán, jelentette be elcsukló hangon.

Unokája két dédunokát hagyva maga után két éve elment. E családi tragédia hatására az elkészült hatvan illusztrációt felajánlotta a Regőczi Alapítványnak, hogy az abból befolyó összeget az árván maradt gyerekek megsegítésére fordítsák.

A könyvbemutatót dedikálás és az épület bemutatása zárta.

Képgaléria