Szerzőink

Ágh Attila politológus és filozófus, professzor emeritus és az MTA doktora. Az ELTE és a Nancy Egyetem diplomája után dolgozott a Filozófiai Intézetben és a Külügyi Intézetben, majd tanszékvezetőként a Corvinus Egyetem Politikatudományi Tanszékén. Tucatnyi egyetemen volt vendégprofesszor Dar es-Salaamtól és Delhitől kezdve Los Angelesig és Aarhusig. Fő kutatási területe a komparatív politikaelmélet, különös tekintettel Kelet-Közép-Európa uniós integrációjára és demokratizálására. A Together for Europe Intézet vezetőjeként számos nagy uniós projektben vett részt. Húsz angol nyelvű kötetet szerkesztett, és rendszeresen publikál a nemzetközi folyóiratokban. Angolul három, magyarul 15 könyve jelent meg.

Almási Miklós (professor emeritus, ELTE BTK Művészetelméleti Intézet). Legutóbb megjelent könyvei: Kis Hegel-könyv. Athenaeum Kiadó, 2005; Hová tűnt az a rengeteg pénz? Válságkönyv. Athenaeum Kiadó, 2009; A szerelem lehetetlensége. Kalligram Kiadó, 2012; Bevezetés a 21. századba. Kalligram Kiadó, 2015.

Andrassew Iván (1952–2015) költő, író, újságíró, publicista. Írt az Élet és Irodalomnak és a Népszavának, a Romániai Magyar Szó tudósítója, a Mai Nap, a Népszabadság és a Hócipő főmunkatársa, a Népszava rovatvezetője, a Klubrádió műsorvezetője és az iNTeRNeTTo főszerkesztője volt.

Antal Attila jogász, politikai szakértő, az ELTE Állam- és Jogtudományi Kara Politikatudományi Intézetének adjunktusa, a Politikatörténeti Intézet Társadalomelméleti Műhelyének koordinátora. Kutatási területei: demokráciaelméletek, populizmus, zöld politikai gondolkodás.

Azzopardi, Clare  (1977) máltai irodalmat tanít a máltai egyetemen, szerkesztőként is dolgozik a Merlin könyvkiadónál, irodalmi fesztiválok szervezésében, nemzetközi irodalmi programokban vesz részt. A Literature Across Frontiers európai irodalmi projektje keretében a Ten New Voices from Europe egyikének választották. Több gyerekeknek és kamaszoknak szóló könyvet is írt felnőtteknek szóló prózakötetei mellett. Ebből a magyarul Pár női név címen megjelenő könyvéből angol, horvát, román, szlovén és olasz fordítás is készült.

Balabán, Jan 1961-ben született az akkor Csehszlovákiához tartozó észak-morvaországi Šumperkben, de gyerekkora nagyobb részét a morva-sziléziai ipari városban, Ostravában töltötte. Olmützben diplomázott filozófiából, később megfordult Angliában, Kanadában, az Amerikai Egyesült Államokban, ösztöndíjasként Skóciában. Csehországba visszatérve fordítóként, illetve újságíróként dolgozott. Elvált, két gyermek édesapja. 2010-ben, 49 éves korában halt meg.

Barlog Károly 1986-ban született a jugoszláviai Zentán. Író, zenész, a Jugoszláviai Magyar Archívum (YUHAR) és Fiatal Írók Szövetsége (FISZ) Hortus Conclusus című könyvsorozatának szerkesztője. Korábban megjelent kötetei: Maxim (rövidprózák, Forum–JAK–PRAE, 2012), Kovács Istenke álmodik (kisregény, Forum, 2017).

Berényi Anna 1969-ben született, házas, két gyermek édesanyja. A feleséged vagyok, nem a cseléded című esszékötete magánkiadásban, első regénye, az Annamari pedig a Scolar Kiadó gondozásában jelent meg.

Bitó László munkaszolgálatos katonaként a komlói szénbánya mélyén kezdett el vázlatokat, novellákat írni ép elméje védelmében. 1956 őszén szabadult a bányából, miután lefegyverezték smasszereiket, de a forradalom leverése után képtelen lett volna tovább élni a visszatérő diktatúrában. Az Egyesült Államokban kapott menekültstátuszt és ösztöndíjat a Bard College-ban, majd a Columbia Egyetemen doktorált, és futott be kiemelkedő karriert agy- és szemkutatóként, különösen a glaukóma új gyógymódjának kidolgozójaként. „Miután megtettem mindent a fizikai csőlátás elhárításáért, második életemet a szellemi csőlátás elleni küzdelemnek akartam szentelni”, mondja olykor, amikor megkérdezik tőle, miért tért vissza a kilencvenes években Budapestre és az irodalomhoz. Publicisztikai kötetek, politikai krimik, bibliai témájú, illetve életrajzi ihletésű regények szerzője.

Bod Péter Ákos a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára, a Magyar Tudományos Akadémia doktora. 1975-ben szerzett közgazdasági diplomát Budapesten, kutatóintézetben dolgozott 1990-ig, mellette itthon és külföldi egyetemen tanított, ENSZ-tanácsadó volt a fejlődő világban. A rendszerváltozás után ipari és kereskedelmi miniszter, 1991 és 1994 között a Magyar Nemzeti Bank elnöke. A londoni EBRD igazgatótanácsának tagjaként dolgozott 1995 és 1997 között, majd visszatért a tanári pályájára. Számos szakkönyv, mintegy száz szakcikk szerzője, rendszeresen publikál gazdaságpolitikai kérdésekről. Nős, három gyermek apja.

Bolgár György több mint 25 éve vezeti a Beszéljük meg!, illetve a Megbeszéljük című betelefonálós rádióműsorát, az előbbit a Magyar Rádióban, az utóbbit a Klubrádióban. 1979-től tíz évig az Élet és Irodalomban, valamint az Új Tükörben jelentek meg cikkei, 1992-től rendszeresen publikált a Magyar Hírlapban, majd a Népszavában, 2009 óta pedig hetenként ír a 168 Óra című hetilapba. 1974-ben jelent meg első verseskötete, amelyet aztán további verseskönyvek, novellák és regények, sőt drámák követtek, de írt riportkönyvet a világ egyik legfontosabb lapjáról, a The New York Timesról és körképet a világhírű magyarokról is.

Borgos Anna pszichológus, nőtörténész, az MTA Kognitív Idegtudományi és Pszichológiai Intézetének munka¬társa. Huszadik század eleji, elsősorban az irodalomhoz és a pszichoanalízishez kapcsolódó értelmiségi nők élettörténetét kutatja. Érdeklődési körébe tartozik a szexuális kisebbségek helyzete és története is, társ¬szerkesztője a Labrisz-könyvek sorozatnak. Az Imágó Budapest pszichoanalitikus folyóirat főszerkesztője.

Breiteig, Bjarte 1974-ben született Kristiansandban. A Bergeni Egyetemen fizikát és irodalmat tanult. Első, Fantomfájások című kötete 1998-ban elnyerte a norvég elsőkönyvesek díját. A kortárs skandináv irodalom egyik kiemelkedő alakja, legjobb elbeszéléseit a kritikusok Hemingway szikár kíméletlenségéhez hasonlítják.

Dalos György 1943-ban született Budapesten. Író, költő, műfordító.

Dékány István Budapesten született 1940-ben. Az ’56-os forradalomban való részvétele miatt felfüggesztett büntetésre ítélték. Az ELTE jogi kara helyett a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem agrárszakára irányították, majd az ország összes egyeteméről és főiskolájáról kizárták. Később a Debreceni Tanítóképzőnek a SZOT Iskolára kihelyezett tagozatán, az egri tanárképző főiskolán, majd az ELTE bölcsészkarán szerzett diplomát. Volt operaházi némaszereplő, pályaudvari rakodó, segédmunkás, kocsikísérő, anyagbeszerző, munkásszállási népművelő. Dolgozott kerületi népművelési csoportvezetőként, a független filmszövetség főtitkárként, közösségi televízió főszerkesztőjeként. Publikált magazinokban és folyóiratokban (Audiovizuális Közlemények, Fotó, Képes Sport, Kortárs, Könyvtáros, Magyar Ifjúság, Múltunk, Népművelés, Új Forrás, Video Magazin), az MTV, a TV3 és a Duna TV munkatársaként több száz rövid bejátszót és harminc önálló dokumentumfilmet, ismeretterjesztő sorozatot készített. Ez az első könyve.

Dienes Lilla 1982-ben született Budapesten, Gödöllőn nevelkedett, majd a Budapesti Corvinus Egyetemen végzett nemzetközi tanulmányok szakon, és ugyanitt doktorált. Élt Franciaországban, az Amerikai Egyesült Államokban, Németországban és Finnországban. Az Egyetlen év az első nyomtatásban megjelent regénye.

Dorosz Dávid diplomáit az ELTE-ÁJTK jogász, illetve a Corvinus Egyetem nemzetközi kapcsolatok szakán szerezte. Részt vett a Lehet Más a Politika (LMP) alapításában; első országgyűlési kampányának egyik főirányítója. 2010 és 2014 között országgyűlési képviselőként főleg biztonságpolitikai és külügyi kérdésekkel foglalkozott, rendszeresen szerepelt a médiában. 2012-ben a rendszerváltást követő időszak második legfiatalabb frakcióvezető-helyettesének választották. Ezt követően saját, nemzetközi piacra dolgozó informatikai cégét vezette, illetve az USA-ban folytatott üzleti tanulmányokat. Írásai itthon a Népszabadságban, Népszavában, Mércén, külföldön pedig New York Times-ban, a Politicóban és az Open Democracy-n jelentek meg.

Dusza Erika 1969-ben született Miskolcon. Szociológusként végzett a Miskolci Egyetemen, a kilencvenes évek elejétől újságíróként dolgozik. Az ezredfordulóig a Magyar Hírlap, majd a Nők Lapja munkatársaként főként szociális témájú riportokat írt, 2002 óta szabadúszó, cikkei a Magyar Narancsban és a 444.hu-n jelentek meg. 2008-ban kezdődő elvonulása óta főként könyvszerkesztőként tevékenykedik, valamint a kunhegyesi Mahámudrá Meditációs Központ működtetésében segédkezik.

Eörsi László első írása 1988-ban látott napvilágot az Élet és Irodalom hasábjain az 1956. október 25-i Kossuth téri sortűzről. 1991-től 20 évig, az intézmény megszűnéséig az 1956-os Intézet tudományos munkatársa volt. Fő kutatási területem az 1956-os forradalom (ezen belül elsősorban a budapesti felkelés) története, e témakörben kéttucatnyi kötete jelent meg.

Féja Géza 1900. december 19-én született a Léva fölötti Szentjánospusztán. Középiskoláit a lévai piarista Főgimnáziumban végezte. 1920-tól a Pázmány Péter Tudományegyetem magyar–német szakára járt. 1924-től polgári iskolai tanár, előbb Esztergom-Táborban, majd 1933-tól Pesterzsébeten. Bajcsy-Zsilinszky Endre köréhez tartozott. 1939-től, mivel Viharsarok című könyve miatt állásából felfüggesztették, zömében írói, publicisztikai munkásságából él. 1945 tavaszától 1956 novemberéig Békéscsabán könyvtáros, publicisztikai, írói, falukutatói munkássága újraindul. 1978. augusztus 14-én hunyt el Budán.

Gaarder, Jostein világhírű norvég író, számos nemzetközi díj, kritikai elismerés birtokosa. Regényeit, gyerekkönyveit és novelláit több mint 45 nyelvre fordították le, és Európában több tízmillió példányban adták el őket. Az Oslói Egyetemen skandináv nyelvek és teológia szakon tanult, majd középiskolai, illetve főiskolai tanárként dolgozott. Legnépszerűbb regénye az 1991-ben megjelent Sofie világa, amelyben a filozófia történetét mutatja be közérthetően és élvezetes stílusban, és amellyel nemzetközileg is ismert lett. Azóta „főállású” íróként tevékenykedik, de gyakran hallatja a hangját környezetvédelmi és emberi jogi vitákban is.

Gerevich József (1948-) művészettörténész családban nőtt fel, majd pszichiáterként kezdett foglalkozni művészetpszichológiai kérdésekkel. A mai napig alkotó pszichiátriai betegekkel foglalkozik. Művészetpszichológiai „szöveggyűjteményei” a művészettől távol állókat közelebb hozhatják a festészethez, és kulcsot adhatnak a képek megértéséhez.

György István (1912-1977) megjárta Ukrajnát, majd a hírhedt bori rézbányákat, a visszavonulást, s azt a pusztítást, amelyet a már vereségre ítélt német és magyar sereg végzett az ország nyugati határáig és a tovább hajtott halálmenetekben.

Heller Ágnes 1929. május 12-án született Budapesten. Világhírű filozófus, esztéta, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. Kutatási területe az etika, az esztétika, a történet- és kultúrfilozófia, valamint a filozófiai antropológia kérdései. A Budapesti Iskola egyik jelentős személyisége. 1986-tól 25 éven át tanított New Yorkban a New School for Social Research egyetemen. 1995-ben Széchenyi-díjat kapott, 2008 óta Budapest díszpolgára, több külföldi egyetem díszdoktora.

Horváth Csaba 1967-ben született Budapesten, irodalomtörténész, kritikus, egyetemi oktató, a Károli Gáspár Református Egyetem docense. Korábban a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársaként akár közönség előtt, akár a múzeum stúdiójában számos interjút és beszélgetést készített szakterülete, a kortárs magyar irodalom alkotóival.

Horváth Péter József Attila-díjas író, a Szabad Művészetek Doktora. Tucatnyi regénye, elbeszéléskötete jelent meg. Írt sikeres színdarabokat, hangjátékokat, filmeket, musical szövegkönyveket és dalszövegeket. Színészmesterséget, drámaírást tanít. Szegeden él. 64 éves. A Noran Libro Kiadónál megjelent művei: Bogárvérrel (2011), Dzsorden (2012), A képíró (2013), Kedves Isten (2014), Öl – Egy sorozatgyilkos vallomásai (2015), Szerelem első vérig (2015), Getnó (2018), Bábel (2019).

Høyer, Ida norvég írónő 1981-ben született, dán és egyiptomi felmenőkkel rendelkezik, Norvégia északi részén, Lofotenben, illetve Oslóban nőtt fel. Szociológiai tanulmányokat folytatott, dolgozott egy ruhaüzletben is, jelenleg szabadfoglalkozású író, Oslomarkában, az Oslo környéki erdős vidéken él. Bekerült a tíz legjobb fiatal norvég író közé, és 2014-ben megkapta a fiatal tehetségeknek ítélt állami Bjørnson-ösztöndíjat. Eddig öt könyve jelent meg, a harmadikkal 2015-ben elnyerte az Európai Unió Irodalmi Díját. Lefordították spanyolra, készül a dán, a szerb és a bolgár, az albán és a macedón kiadása.

Ioannou, Maria ciprusi írónő 1982-ben született Limassolban. Nagy-Britanniában tanult angol irodalmat, a londoni King’s College-ben szerzett mesterfokozatot 20. századi irodalmi tanulmányokból. Első prózakötetével elnyerte a legjobb pályakezdőnek ítélt ciprusi állami irodalmi díjat. Részt vett az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválján a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon és a Kikinda Short kisprózafesztiválon. Katlan című prózakötete 2015-ben jelent meg. A mediterrán írószövetség alapító tagja, az ő kezdeményezésére rendezik meg évente a Sardam alternatív és multimediális irodalmi fesztivált Cipruson.

Karinthi, Agnès a híres magyar íródinasztia Franciaországban élő tagja. Első, magyar nyelven is megjelent könyvét, a Testvérlélek című regényt édesanyja, Karinthy Judit fordította franciáról magyarra.

Khider, Abbas (1973) német-iraki író, jelenleg Berlinben él. A Szaddam Husszein rezsimje ellen kifejtett politikai tevékenysége miatt 19 éves kora óta összesen 11 alkalommal tartóztatták le. 1993 és 1995 között egy iraki börtönben többször megkínozták, 1996-tól különböző közel-keleti országokban, például Jordániában és Líbiában élt. Khider 2000-ben Németországban szerzett menedékjogot, Münchenben és Potsdamban irodalmat és filozófiát tanult. 2007-ben német állampolgárságot kapott. A német társadalom tagjaként tekint magára, úgy látja, hogy a német társadalom problémái az ő problémái is, választott hazáját ugyanakkor kritikusan szemléli. Negyedik regénye, A pofon a korábbi művektől eltérően nem a zsarnoki rendszerek kritikáját adja, hanem a németországi demokrácia visszásságaira irányítja a figyelmet. A szerzőnek ez az első magyarul megjelent kötete.

Kiss Ambrus politológus, a Policy Agenda elemzőintézet egyik vezetője, korábban a központi államigazgatás több területén dolgozott vezetőként. Az elmúlt években több, a kormányzati munkát elemző, értékelő könyv szerkesztője volt. 2016-óta az Új Egyenlőség társadalmi elméleti magazin szerkesztője, 2017-ben jelent meg legutóbbi könyve Nem kell nemzeti minimum címmel. Főbb kutatási területe: társadalompolitikai folyamatok, szakszervezeti mozgalmak, a munka világának intézményrendszere.

Kósa András Móron született 1975-ben, Székesfehérváron nőtt fel. Felsőfokú tanulmányait a Pécsi Tudományegyetem magyar, esztétika és európai uniós szakértő szakjain, valamint a Budapesti Gazdasági Egyetem nemzetközi kapcsolatok angol nyelvű képzésén folytatta. Szakdolgozatát a kelet-ukrajnai konfliktusról és a közép-európai térség orosz hatalmi törekvéseiről írta. A Sussex University European Institute ösztöndíjasa is volt.

Kovács Ágnes (1956) művészettörténész, 1995-től 2015-ig az ELTE Művészetelméleti és Médiakutatási Intézetének adjunktusa. Több évtizede a 19–20. századi magyar–bajor művészeti kapcsolatokkal, főként Münchennek mint művészeti központnak a szerepével foglalkozik. Ez a kötet is jórészt Münchenben íródott, ahol a szerző egy 2012-ben elnyert DAAD-ösztöndíj keretében végzett kutatásokat.

Kovács Vera 1985-ben született, szociálpolitikus, lakhatási aktivista, az Utcáról Lakásba! Egyesület alapító tagja és mai napig munkatársa. Számos lakhatási, szociálpolitikai cikk és tanulmány szerzője és közreműködője.

Láng György (1908-1976) zeneszerző, író, karnagy és grafikus. Kodály Zoltán növendéke volt a Zeneművészeti Főiskolán, ahol zeneszerzőként és karnagyként diplomázott, később a Képzőművészeti Főiskolát is elvégezte. Karrierjét a háború törte ketté, de optimizmusa a haláltáborban sem hagyta el, újságot szerkesztett. Az ötvenes években zenei és képzőművészeti előadásokat tartott, énekkarokat szervezett, de számos politikai támadás érte, ezért sem zeneszerzőként, sem íróként nem tudott érvényesülni. Szórakozóhelyeken zongorázott, hogy eltartsa családját, közben írt és komponált.

Paul Lendvai 1929-ben született Budapesten, 1957 óta Bécsben él. Az Europäische Rundschau negyedévenként megjelenő folyóirat főszerkesztője, az ORF Europastudio című műsorának vezetője, a Der Standard kolumnistája. Korábban a Financial Times bécsi tudósítója, az ORF Kelet-Európai Szerkesztőségének főszerkesztője, a Radio Österreich International intendánsa volt. Munkásságát számos díjjal jutalmazták, többek között a Nagy Arany Érdeméremmel az Osztrák Köztársaság szolgálatáért, valamint az Osztrák Állami Díjjal kulturális publicisztikai tevékenységéért. Orbán Viktorról szóló életrajzi könyvéért 2018 decemberében elnyerte az European Book Prize-t.

Lungu, Dan (1969) az egyik legsikeresebb és legtöbb idegen nyelvre fordított kortárs román író. Regényei és novellái francia, német, olasz, spanyol, lengyel, szlovén, magyar, horvát, bolgár, görög, macedón és török nyelven is megjelentek. Szociológiai érdeklődése és szociális érzékenysége meghatározó szerepet játszik írásművészetében. A két világháború közötti román irodalmi hagyományok folytatója. Regényeiben és novelláiban a román kisemberek, a kommunista diktatúrát követő rendszerváltás kárvallottjainak útkereséseit, csalódásait és reményeit ábrázolja közvetlen, személyes, plasztikusan színes nyelven – sok humorral és empátiával. 2014 óta Romániában több kiadást is megért regénye, A kislány, aki Istent játszott a szerző negyedik magyar nyelven megjelent kötete. Magyarul a következő könyvei olvashatók még: Egy komcsi nyanya vagyok!, Hogyan felejtsünk el egy nőt, Tyúkok a mennyben. Az Egy komcsi nyanya vagyok! című regényéből készült monodrámát Csoma Judit feldolgozásában és előadásában a Katona József Színházban évek óta folyamatosan játsszák.

Mellár Tamás közgazdász, a Pécsi Tudományegyetem Közgazdasági Karán végzett, majd ugyanitt kezdte egyetemi oktatói pályáját is. A rendszerváltozás előtt vendégkutató volt az amerikai Princeton Universityn. A rendszerváltozás után kormány-főtanácsadóként segítette az első szabadon választott kormány, az Antall-kabinet munkáját. Ezt követően a Budapesti Corvinus Egyetemen oktatott egyetemi tanárként. 1998 és 2003 között a Központi Statisztikai Hivatal elnöki posztját töltötte be. 2008-tól ismét a Pécsett tanít, elsősorban a mester- és doktori képzésben vesz rész. Kutatási területe a makro-gazdaságpolitika, a heterodox közgazdaság-tudomány és az elmaradottság–modernizáció. Tudományos publikációinak száma meghaladja a 150-et. Számos tudományos testület tagja, 2007-től az MTA doktora. Munkáját több alkalommal ismerték el tudományos kitüntetésekkel.

Nemes Anna író, újságíró, az ATV híradósa, a Spirit FM Könyvmustra című sorozatának műsorvezetője. Az Előled az első regénye.

Odze György gyerekkora egy részét Indiában töltötte, a Radnóti gimnáziumban érettségizett, tanult a Vendéglátóipari Főiskolán, volt forgalmista a Ferihegyi repülőtéren, diplomata Delhiben, Londonban, Pekingben és Helsinkiben. Már tizenhét évesen irodalmi díjat kapott a Magyar Rádió pályázatán, azóta számos könyve, fordítása, több mint ezer közéleti írása jelent meg, írt rádiójátékot és jeleneteket folytatásos televíziós sorozatokhoz.

Oross Dániel politológus, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Politikatudományi Intézetének tudományos munkatársa, az Aktív Fiatalok Magyarországon kutatócsoport alapító tagja. Kutatási területei: politikai részvétel, ifjúságpolitika, politikai szocializáció, demokratikus innovációk.

Péter I. Zoltán Nagyváradon született 1949-ben. Helytörténész, szerkesztő, író.

Pressburger, Giorgio (Budapest, 1937 – Trieszt, 2007) magyar származású, olaszul író elbeszélő, színházi szerző, esszéista és filmrendező. 1956-ban menekült Olaszországba ikertestvérével, Nicolával. Rómában és Triesztben élt. 1998 és 2002 között a budapesti Olasz Kultúrintézet igazgatója volt. Magyarországon és Olaszországban szenvedélyes kultúrateremtő- és szervező munkásságával szerzett hírnevet és elismerést magának. Magyar nyelven is olvashatók fivérével közösen írt elbeszélései, a Nyolcadik kerületi történetek és A zöld elefánt. A Trieszti történetek az utolsó novelláskötete, mellyel visszatért a számára kedves kispróza műfajához.

Polcz Alaine (1922–2007) pszichológus, író, a Magyar Hospice Alapítvány életre hívója.

Rátai János 1944-ben született Rátai Dénes és Erdélyi Olga nyolcadik gyermekeként. Gyerekszobájának a bugaci tanyavilág homokbuckáit, a háború utáni lágymányosi grundot, a külső hetedik kerületi Csikágó utcáit, életművének négy gyermek felnevelését tekinti. Önellátó kenyérkeresővé tizennégyéves korában vált, lovászgyerekként, az akkori Lósport Vállalatnál; volt ügetőhajtó, szakíró a Pesti Turfnál, munkatárs a több mint egymillió példányban megjelenő Rádió- és Televízióújságnál, dramaturg és szerkesztő a Magyar Televíziónál. Rádiós és televíziós munkáját többször nívódíjjal, fesztiváldíjjal jutalmazták. Idők során lótenyésztő szakmunkás és érettségi bizonyítványa mellé újságíró, valamint magyar nyelv- és irodalomtanári diplomát szerzett. Költőként Amnézia című, makáma formában írt terjedelmes teremtésmítoszát jegyzi első helyen, de kalandvágyból, egy nagylemez erejéig írt dalszövegeket is az Apostol együttesnek. Ars poeticája: első az élet, s csak aztán az ő tükrözése. Ebben a szellemiségben fogant eddig megjelent két kötete, A szellem kalandjai és A kannibalizmus kultúrtörténete, csakúgy, mint a legújabb esszékötete, Az almafa törvénye is. Mindhárom könyv hátterében – más- és máshonnan közelítve – az öntudat–önismeret–önbecsülés szentháromságának kérdése áll, vagyis hogy mi mindent kell újragondolnunk kultúránkban, visszamenve akár a kezdetekig, ha nem akarjuk felelőtlenül szőnyeg alá seperni a mindannyiunkra érvényes alaptörvényt: az élet él, és élni akar.

Petr Šabach (1951–2017) cseh író. Humoros regényeiről és elbeszéléseiről ismert. Korábban a Süvölvények (1999) című könyve jelent meg magyarul. Több kultfilm (Süvölvények, Kuckók) is az ő művei alapján készült, melyek közül az Ártatlan szeszcsapdákból forgatott vígjátékot Pupendo – Irány a tenger! címmel mutatták be hazánkban.

Sausic (Schauschitz) Attila 1952-ben született Budapesten. 1983-ban Nyugat-Berlinbe disszidált családjával, jelenleg is Berlinben él. Újságíróként először a Szabad Európa Rádiót, majd a Magyar Narancsot tudósította. Számos írása jelent meg az Élet és Irodalomban, köztük néhány az itt közreadott tanulmányokból is. Könyvei: Berlin utcáin (Kalligram, 2009), Der Detektiv (epubli, 2013), Berliner Miniaturen (epubli, 2014).

Schutti, Carolina Innsbruckban született 1976-ban. Germanisztikát és angol–amerikai filológiát tanult az egyetemen, képzett koncertgitáros és énekes. Elias Canettiről írta a doktori disszertációját, néhány évig tanított, nyelvi lektor volt a firenzei egyetemen, esszéket, irodalomkritikákat közölt irodalmi folyóiratokban, a „Társadalom és emlékezet” témáját kutatta. Költészeti és kortárs irodalmi szemináriumokat és előadásokat tart, irodalmi eseményeket és interdiszciplináris projekteket szervez. 2010-ben jelent meg első könyve Akit visznek, annak nem kell cipő címen. Az Európai Irodalmi Díját elnyerő második kötete, a Mezítláb a selymes fűben után jelent meg A baglyok hangtalanul repülnek című kisregénye, 2018 februárjában pedig Idegláz című verseskötete. Hangjátékokat is ír, EU irodalmi díjas könyvéből albán, bolgár, horvát, francia, macedón, lett és szerb fordítás is készül.

Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő. A Leningrádi Állami Egyetemen végzett 1982-ben. 2004-ig a budapesti Közgázon oktatott, 2004 és 2011 között az MTA Történettudományi Intézetében dolgozott, majd az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetének tudományos főmunkatársa lett. 2006-ben a Magyar Ruszisztikai Egyesület elnöke lett. 2009-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével, illetve a Magyar Köztársaság Nemzetközi Kapcsolataiért díjjal tüntették ki.

Szabó Andrea szociológus, politológus, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Politikatudományi Intézetének tudományos főmunkatársa, az ELTE ÁJK adjunktusa. Kutatási területei: politikai részvétel, politikai szocializáció, választói magatartás.

Szabó Illés volt rakodómunkás, ejtőernyős kommandós, tanár, labdarúgóedző. Újságíróként beutazta a világot, riportokat írt többek között focivébékről, a román és a koszovói forradalomról, egy dél-afrikai sortűzről, az Öbölháborúról, Vlagyivosztokról, a zárt városról, az albán diktatúráról, Fidel Castro beszédéről Havannából, Kínáról, Thaiföldről, Vietnamról, Mexikóról, az USA-ról. Sikeres regényei: Ordaskölykök, A tizedik hónap, Csillagkő, Mária gyűrűje, Telitalálat, A Tarot regénye, A Csövesek nem horkolnak, Égből kapott, Jelentések könyve. Színpadi szerzőként és forgatókönyvíróként is ismert. Több tévésorozatban (Kisváros, Öregberény, Az öt zsaru) szintén forgatókönyvíróként dolgozott. Filmrendezőként is több alkalommal bemutatkozott. Több hazai és nemzetközi díja van, a Filmakadémia tagja.

Szekeres Imre 1950-ben született Szolnokon. Jászapátiban nőtt fel, tanulmányait Kazincbarcikán és Veszprémben végezte, vegyipari rendszermérnökként diplomázott. 1994-től országgyűlési képviselő, illetve az MSZP frakcióvezetője volt, 2002 és a 2004 között koalíciós egyeztetésekért felelős államtitkár, 2006-tól 2010-ig honvédelmi miniszter.

Szentpéteri Nagy Richard 1965-ben született Kiskunhalason. Jelenleg Budapesten él. Szentpéteri Hanna és Emma édesapja.

Szigeti Ildikó pszichológus, újságíró. Szakmai pályafutását a SOTE I. számú Gyermekklinikáján, a Popper Péter vezette orvospszichológiai csoportban kezdte. 1996-ban általános pszichológusi, majd 2015-ben tanácsadó szakpszichológusi diplomát szerzett az ELTE-n. A pszichológusi praxisa mellett 25 éve dolgozik újságíróként. Munkatársa volt a Népszabadságnak, az MTI-nek és a Napi Gazdaságnak. Pszichológusként krízistanácsadással foglalkozik, szakterülete a poszttraumás stressz és a válási válságkezelés. Rendszeres szerzője a Nők Lapja Pszichének. Szakmai lektora volt többek között a Gyermekálmok, a Patchwork család és a Testvérviszály című könyveknek.

Szita Szabolcs történész, holokausztkutató, 2005-től a Magyar Tudományos Akadémia doktora. Az elmúlt három évtizedben hat egyetemen oktatott. 1990-ben alapította meg harmadmagával a Magyar Auschwitz Alapítványt, amelyből 2004-ben alakult meg nemzeti intézményként a Holokauszt Emlékközpont. második világháború magyarországi történetének és a világégés polgári áldozatainak fáradhatatlan kutatója.

Szunyogh Szabolcs 1950-ben született Budapesten. Tanárként végzett, de elsősorban újságíróként, lapszerkesztőként, rádiósként dolgozott. Megkapta a Magyar Rádió Nívódíját (1988), a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét (2004), a Táncsics-díjat (2008), a Radnóti-díjat (2015) és a Várhegyi György-díjat (2016).

Tóth Zoltán: “1989 nyarán kirúgtak a Belügyminisztériumból, ahol választási főosztályvezető-helyettesi munkakörben dolgoztam. Az értesítés informálisan jött, és megrázott. 1977 óta dolgoztam a közigazgatásban, és ilyen még nem fordult elő velem. 37 évesen miből tartom majd el a családomat? A fiam négy-, a lányom hároméves volt. Akit a rendszerváltás történelmi korszakában kirúgtak, az sok jóra nem számíthatott. Váratlan sugallatra fel¬lapoztam a budapesti telefonkönyvet, és megtaláltam a Dobos C. József Vendéglátóipari Szakképző Iskolája telefonszámát és címét. A telefonban a portás azt mondta, hogy náluk szakácsokat képeznek! Kora délután értem az iskolába, az igazgató urat nagyon érdekelte, ki vagyok és mit akarok. Elkérte a személyi igazolványomat, nem akarta elhinni, hogy jogászdoktorként, a Belügyminisztérium egyik vezető tisztviselőjeként szakácstanfolyamra szeretnék beiratkozni. Megkönnyebbülten fedezte fel, hogy harminchét éves vagyok, és közölte: ,,Nem tudok segíteni, mert csak harmincéves korig van felvételi nálunk!” Leforrázva kullogtam haza.”

Tunyogi László 1953-ban, Budapesten született. Elvegyült, aztán úgy maradt. Könyvei: Péter második levele (1998); (Yo-Gi Than): Az Út (2001); Új angyalok – Bardo (2017), Fél szemed világa (2019).

Varsányi Gyula 1948-ban született Budapesten. Gyerekkorát az ötvenes–hatvanas években egy falusias külvárosban töltötte. Jogot végzett, de újságíróként kezd dolgozni. Előbb a Magyar Rádió szerkesztő-riportere, majd a Népszabadság kulturális rovatának munkatársa. Ahogy ő mondja: „Három évtized múltán a publikálást nem sokkal azelőtt hagytam abba, hogy az újság politikai merénylet áldozatává vált.” Kácsor Zsolt a következőket írja róla: „Varsányi Gyula nevét a néhai Népszabadság kulturális rovatából ismertem meg, és az újságcikkei alapján az a benyomásom alakult ki róla, hogy komoly ember: aha, gondoltam, hát  akkor ilyen egy velejéig komoly hírlapíró, akinek nem állása, hanem foglalkozása van. Azóta eltelt sok év,  és a véleményem módosult ugyan, de nem változott:  Varsányi novelláiból kiderül, hogy a komolysága mögött szatirikusan lüktető, irodalmi szív dobog.”

Végel László a jugoszláviai Szenttamáson született 1941-ben. Kossuth-díjas regény- és drámaíró, esszéista.

Vörös István Budapesten született 1964-ben. Költő, író, irodalomtörténész, esszéista, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Nyugati Szláv Nyelvek Tanszékének vezetője, a Kreatív Írás program oktatója.

Wieland Ágnes 1952-ben született Nógrád megyében, egy apró szlovák faluban. Magyar–orosz szakos diplomát szerezett, négy évig gimnáziumi tanár volt, majd Budapesten dolgozott főiskolai tanársegédként. Később az ELTE-n szociológia szakon diplomázott, majd doktorált. Jelenleg egy magánegyetemen tanít szociálpolitikát szociális munkásoknak.